Yakala Ama Sakın Yeme

Muğla'nın sahillerinde görülen ve ölümcül derecede toksin içeren balon balığının yenmemesi konusunda uzmanlar uyardı. Bu balığı yakalayan balıkçılara ise para ödülü verilecek.

Süveyş Kanalı’nın genişlemesi ile birlikte ülkemizde çok sık görülmeye başlayan, ilk olarak ise 2005 yılında Gökova Körfezi’nde tespit edilen ve Akdeniz’de suların ısınması ile birlikte popülasyonu artan balon balığı vatandaşları tedirgin etmeye devam ediyor.

Gazetemiz ihbar hattına ulaşan vatandaşlar Muğla sahilinde çok sık görülen balon balığına karşı dikkatli olunmasını istedi. Metali parçalayabilen dişleri ve içerdiği toksin nedeniyle yenmesi durumunda ölümcül sonuçlar doğurabilen bu cinse karşı vatandaşların bilinçlenmesi gerektiğini söyleyen Su Ürünleri Mühendisi Hakan Topaloğlu uyarılarda bulundu.

Balon balığının tehlikelerine dikkat çeken Su Ürünleri Mühendisi Hakan Topaloğlu, “Balon balığı normalde ülkemizde çok yaygın olmayan bir türdür. Şu anki deniz hareketliliği, gemiler ve başka transferler nedeniyle ülkemizde görülebilmektedir. Normal tüketilen bir balık değildir. Çünkü bu balığın etinde zehir bulunur, tüketilmemesi gereken balık türüdür” uyarısında bulundu.

İlk müdahale kolay değil: ambulansla hastaneye gidilmeli

Balon balığı yedikten sonraki belirtileri anlatan Su ürünleri Mühendisi Hakan Topaloğlu, “Özellikle sinir sistemi kanallarını bloke eder. Yiyen kişide uyuşma, vücutta karıncalanma, bulantı ve kusma, ağızda uyuşma ve kendini kötü hissetmeye neden olur. Ayrıca kas felci ve ölüme kadar götürebilir. Balon balığı yenildiğinde yapılacak ilk müdahale ise çok kolay değildir. Evde yapılabilecek bir müdahale de ne yazık ki yok. Mümkün olduğu kadar hızlı şekilde hastaneye gidilmesi gerekir.  Hastaneye giderken de mutlaka bir sağlık personeli kontrolünde yapılacak olan yaşam destek üniteleriyle götürülmesi gerekir” uyarısında bulundu.

İster kızartın ister pişirin her türlüsü zehirler

Balon balığının sadece Japonya’da çok özel ve çok deneyimli restoranlarda pişirilebildiğini belirten Topaloğlu, “O nedenle sakın vatandaşımız ‘ben bu balığı hazırlayabilirim, yapabilirim, pişirebilirim’ demesin. Hiçbir şekilde bunu başarma ihtimali yok. Zaten başarılsaydı yaşadığımız bu olay meydana gelmezdi. Ve bir diğer önemli konu da eğer balığın içinde, üzerinde zehir duruyorsa pişirmekle ya da başka bir yöntemle bu zehir giderilmez. Dolayısıyla ister kızartılmış ister pişirilmiş olsun yenildiğinde mutlaka zehirlenmeye yol açar. Unutmayalım küçücük bir miktarıyla bile bir yetişkin insanı öldürebiliyor. Hiç şakası yok. O nedenle balon balığının tutulup yenilmesi, yenildiği ortamda da bulunulmaması gerekir” uyarısında bulundu.

“Denizden babam çıksa yerim mantığı bırakılmalıdır”

Tarım Bakanlığı tarafından balon balığını artmasını önlemek adına harekete geçildiğini de anımsatan Topaloğlu şunları söyledi: “Balıkçıların tuttuğu her balon balığı kuyruğu başına para veriliyor. Dolayısıyla denizlerimizde çoğalan bu tür, bu vesileyle azaltılmaya, giderilmeye çalışıldı. Bu koruyucu ve güzel bir önlemdi. ‘Denizden babam çıksa yerim’ mantığı bırakılmalıdır. Bilmediğiniz balığı yemeyin. Bu balığın denizlerimizde çoğalmaması için daha fazla önlemler almak gerekir.”

İçerdikleri zehir ile denizlerimizde bulunan balıkları öldürerek ekosisteme çok büyük zarar veren balon balıklarının ekonomik olarak bir yılda verdiği zarar ise 2 Milyon Euro’yu buluyor.

Bu balıkların yakalanması durumunda yenmemesi ve geri bırakılmaması diğer deniz türlerinin devamlılığı ve insan sağlığı açısından hayati önem taşıyor.

Balık Başına 25₺ Ödül

Balon Balığı Avcılığının Desteklenmesi Hakkında Cumhurbaşkanı Kararnamesi Resmi Gazete’de yayımlandı. Karara göre balon balığını avlayan balıkçılara tane başı 25 TL, diğer türlerini avlayanlara da 10 TL destek ödemesi yapılacak.