ULA SARIMSAĞI COĞRAFİ İŞARETİNİ ALDI
Muğla'nın geleneksel ürünleri arasına Ula Sarımsağı da katıldı. Böylece MUTSO'nun coğrafi işaretli ürün sayısı 9'a, Muğla'nın toplam coğrafi işaretli ürün sayısı 33'e yükseldi.
Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO), Muğla'nın yöresel ve geleneksel ürünlerinin coğrafi işaret alması yönündeki çalışmalarına devam ediyor. Bu çalışmalar kapsamında, Ula Sarımsağı da 1626 tescil numarası ile coğrafi işaretli ürünler arasına girdi. MUTSO tarafından yürütülen markalaşma çalışmalarında, 2018'de Muğla Saraylısı ve Muğla Köftesi, 2019'da Muğla Göce Tarhanası, 2020'de Muğla Beyaz Mermeri ve Kavaklıdere Cevizi, 2023'te Muğla Sulu Kebabı ve Datça Nurlu Bademi, 2024'te ise Muğla Simidi coğrafi işaret almıştı. Ula Sarımsağı'nın coğrafi işaretini almasıyla birlikte MUTSO’nun dokuzuncu, Muğla'nın 33'üncü coğrafi işaretli ürünü olarak kayıtlara geçti.
MUTSO Başkanı Mustafa Ercan, yaptığı açıklamada, "Muğla'nın yöresel değerlerini korumak ve uluslararası arenada tanıtmak adına büyük adımlar atıyoruz. Ula Sarımsağı da bu değerlerimizden birisi ve coğrafi işaretini almakla gurur duyuyoruz" dedi.
Ula Sarımsağının Ayırt Edici Özellikleri
Ula Sarımsağı, dış kabuğu ve tane kabukları pütürsüz ve düz yapısıyla dikkat çekiyor. Elips şeklindeki sarımsakların alt tarafında kökleri, üst tarafında ise dişlerini tutan bir tabla bulunuyor. Sarımsak dişlerinin mor-eflatun rengi, en belirgin özelliklerinden biri olarak öne çıkıyor. Ayrıca Ula Sarımsağının dış kabuğu beyaz renkte, iç kısmındaki diş kabukları ise mor-eflatun renklidir.
Ula bölgesinde uzun yıllardır üretilen önemli bir ürün olan sarımsağın tarihi 17. yüzyıla kadar uzanıyor. Ünlü seyyah Evliya Çelebi'nin Ula’dan sarımsak aldığı da biliniyor. Bu bölgede sarımsak yetiştiriciliğinin yaygın olması, yöre insanlarının ‘sarımsakçı’ olarak anılmasına sebep olmuş.
Ula Sarımsağının toplam yağ içeriğinin %74,46’sı doymamış yağ asidi, %23,24’ü doymuş yağ asidi ve %2,3’ü koku bileşeninden oluşur. Ürünün yağı renksiz ve kokusuzdur. Ula Sarımsağının %6,1’i proteindir. 100 gramında yaklaşık 6,6 gram karbonhidrat bulunur ve bu karbonhidratın büyük bir kısmı galaktozdan oluşur. Türkiye'de üretilen diğer sarımsak türlerine göre Ula Sarımsağının en büyük farkı, galaktoz içeriğinin yüksek olmasıdır. Bu farklılık, bitkinin yetiştiği dönemdeki güneş ışığı yoğunluğundan kaynaklanmaktadır.
Ula Sarımsağının kendine has aroması ve kuvvetli acılığı, ağıza bir diş alındığında hemen hissedilir. Keskin kokusu da ayırt edici özelliklerinden biridir.
Gelecek Planları ve Çalışmalar
MUTSO, Kavaklıdere Bakırı, Karabağlar Yayla Kavunu, Gökova Susamı ve Dalaman İnciri için tescil çalışmalarını sürdürürken, Muğla Arıcılar Birliği (MAYBİR) tarafından coğrafi işareti alınan Muğla Çam Balı’nın Avrupa Birliği coğrafi işareti için çalışmalar da devam ediyor.
MUTSO’nun yürüttüğü bu çalışmalar, Muğla’nın geleneksel ürünlerinin korunması ve tanıtılmasında önemli bir rol oynuyor.