Şahidi Ortaokulu Türkiye'yi Portekiz'de Temsil Etti

Muğla'nın Menteşe ilçesinde bulunan Şahidi Ortaokulu'ndan 5 öğrenci, Erasmus+ KA210 projesi Portekiz hareketliliği kapsamında, Porto şehrinde STEM ve robotik eğitimi aldı. Öğrencilere Şahidi Ortaokulundan 4 öğretmen eşlik etti.

 

ERASMUS+ KA210 “TRANSITION FROM STEM TO ROBOTICS” PROJESİ

Şahidi Ortaokulunun yurt dışında ilimizi ve ülkemizi başarılı şekilde temsil ettikleri için gurur duyduğunu belirten Okul Müdürü Nazire Karacalar, “Avrupa Birliği Erasmus+ KA210 ‘Transition from STEM to Robotics’ projemiz 01/05/2024 tarihinde başlamış olup projemiz Polonya, Malta, Portekiz ve Türkiye olmak üzere 4 ülkenin ortaklığıyla kurulmuştur. Proje süremiz 1 yıldır. Koordinatör ülke Polonya olan projemizin hedefleri: STEM ve Robotik eğitimi ile 3 okuldan toplam 36 öğrencinin dijital becerilerini geliştirmek; öğrencilerin %50'sini dezavantajlı çocuklardan dâhil ederek motivasyonlarını, özgüvenlerini, sosyal ve kültürlerarası becerilerini arttırırken aynı zamanda öğrencilerin 21. yüzyıl becerilerini, problem çözme ve temel yeterliliklerini STEM yoluyla arttırmak, ‘Kodlama ve Robotik’ ile; hesaplamalı ve algoritmik düşünme becerisine sahip, teknolojiyi eğitim alanına uyarlayabilen, yaratıcı, nitelikli ve eleştirel düşünebilen öğrenciler yetiştirmek;  okulların dijital eğitim süreçlerine hazır olmalarına katkıda bulunmak ve katılımcıların dil, iletişim ve işbirliği becerilerinin geliştirmek, iyi uygulamaları paylaşmaktır.” dedi.

PROJELERİN DİJİTAL EĞİTİME KATKISI

Proje hakkında bilgi veren Okul Müdürü, "Erasmus+  ‘Transition from STEM to Robotics” projemiz kapsamında yapılan 2. hareketlilik Portekiz’in Porto kentinde gerçekleşti. Okulumuzdan, beş öğrenci ve dört öğretmen bu hareketlilikte okulumuzu, şehrimizi ve ülkemizi başarıyla temsil etti. 21-25 Ekim 2024 tarihleri arasında düzenlenen aktiviteye okulumuzdan Fen Bilimleri Öğretmeni Rabia Kullapcı,  İngilizce öğretmeni Özlem Bahar Akdamar, Türkçe Öğretmeni Musa Tuğrul Kundakcı, Beden Eğitimi Öğretmeni Necmettin Keskin ve beş öğrenci katıldı. Hareketlilik kapsamında Türkiye’yi temsil eden öğrencilerimiz beş gün boyunca  “RoboticEduAcademy Lda” robotik eğitim merkezi müdürü eğitmen Profesör Dr. Andre Dias’dan eğitim aldı. Öğrencilerimiz STEM ve Robotik eğitimlerini başarı ile tamamladılar.  Eğitimin ilk gününde “Buz kırma aktiviteleri, Google Form ile ön test, Micro:Bit hakkında bilgi, Micro:Bit ve Breadboard - Electronic Challenger uygulamaları”; ikinci gününde “Micro:Bit - Explore the LDR Sensor, Micro:bit Smart Parking, Robotic Labs at ISEP merkezini ziyaret - Instituto Superior de Engenharia do Porto üniversitesini ziyaret” ; üçüncü gününde “Micro:bit ile robot kodlama,  Robot Dance” ; dördüncü gününde “Robot vacuum cleaner, Robot Rescue Line” beşinci ve son gününde “Robot Rescue Line + Obstacle Detection, Google Form ile son test, Sertifika Töreni” etkinlikleri yapıldı.

Portekiz’den RoboticEduAcademy Lda eğitim şirketinin ev sahipliğinde gerçekleşen hareketliliğe, Türkiye’den ‘Şahidi Okulu’,  Malta’dan ‘De La Salle Koleji’, Polonya’dan  "Szkola Podstawowa Sloneczna Kraina" okulu katıldı; Öğrenci ve öğretmenlerimiz 5 gün boyunca sosyal ve kültürlerarası etkileşimlerde bulunarak yabancı dillerini geliştirme ve ülkemizi tanıtma fırsatı bulmuşlardır.” diye konuştu.

AB PROJELERİ İLE DAHA FAZLA KİTLELERE ULAŞMAK MÜMKÜN

Karacalar, "ERASMUS+ KA 210 ‘Transition from STEM to Robotics’ projemiz Avrupa Birliği tarafından desteklenmekte ve toplam hibe tutarı 60,000.00 € olan projemizin ikinci hareketliliğinde öğrencilerimiz kendilerine verilen STEM ve robotik eğitimi ile dijital becerilerini; 21. yüzyıl becerilerini, problem çözme ve temel yeterliliklerini STEM yoluyla arttırma ve algoritmik düşünme becerilerini geliştirirken teknolojiyi eğitim alanına uyarlayabilme, yaratıcı ve eleştirel düşünebilme yetilerine geliştirebilme şansı yakalamış oldular. Okulumuz öğretmenleri de gözlemleri yapmış ve katılımcı ülke öğretmenleri ile mesleki paylaşımlarda bulunmuşlardır. Projemizin üçüncü hareketliliği Malta’da gerçekleştirilecek olup 2024-2025 Eğitim Öğretim yılında da yurtdışı hareketliliklerine devam edilecektir. Projemiz 30/04/2025 tarihinde tamamlanacak ve AB tarafından verilen hibe, proje faaliyetlerini gerçekleştirebilmek adına kullanılacaktır. Projelerin yürütülmesi kadar yaygınlaştırılması da önemlidir. Bu yüzden projemizin çıktılarını geniş kitlelere duyurmak istiyoruz. Bizi destekleyen Dışişleri Bakanlığımıza, Muğla Valiliğimize, İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerimize çok teşekkür ediyoruz.” ifadelerini kullandı.