Sağlıkta Merdiven Altı Uygulamalar Tehlike Saçıyor!

Sağlıkta sosyal medya üzerinden yapılan tanıtımlara ve merdiven altı sağlık uygulamalarına işaret eden Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Haydar Sur, "Sosyal medya, en geniş kitlelere en hızlı şekilde ulaşma imkanı sunarken, yanlış iletişim veya yanlış bilgilendirme hatalarında aynı hızla yayılmasına neden olabilir." dedi.

Prof. Dr. Hay­dar Sur: “Bazı ço­cuk­la­rı aşı­dan mah­rum bı­rak­ma­yı ve aşı hiz­met­le­ri­ni en­gel­le­me­yi bir ba­şa­rı ola­rak gör­dük­le­ri bir or­tam­da, sos­yal medya bu ki­şi­le­rin elin­de teh­li­ke­li bir araç ha­li­ne ge­le­bi­lir.”
Üs­kü­dar Üni­ver­si­te­si Tıp Fa­kül­te­si De­ka­nı Prof. Dr. Hay­dar Sur, sos­yal med­ya­da ya­yı­lan yan­lış sağ­lık bil­gi­le­ri ve mer­di­ven altı sağ­lık uy­gu­la­ma­la­rı­nın artan teh­li­ke­le­ri­ne dik­kat çekti.

Sağ­lık hiz­met­le­ri­nin ta­nı­tı­mı su­nu­mu kadar önem­li
Sağ­lık hiz­met­le­ri­nin halka ta­nı­tıl­ma­sı­nın, hiz­me­tin su­nu­mu kadar önem­li ol­du­ğu­nu vur­gu­la­yan Prof. Dr. Hay­dar Sur, “Ancak uygun bir şe­kil­de ta­nı­tım ya­pı­lır­ken, doğ­ruy­la yan­lı­şı ayırt et­me­den sağ­lık­la il­gi­li her şeyin or­ta­ya se­ril­me­si büyük teh­li­ke­le­re yol aça­bi­lir. Bu durum, ‘yarı aydın’ ola­rak ad­lan­dı­rı­lan ki­şi­le­rin bu tür bil­gi­le­ri edi­nip, tam bilgi sa­hi­bi ol­ma­dan baş­ka­la­rı­na dok­tor­luk tas­la­ma­sı gibi so­nuç­lar do­ğu­ra­bi­lir. Bu ne­den­le, özel­lik­le sos­yal medya ta­nı­tım­la­rı özel bir önem ta­şı­mak­ta­dır. Sos­yal medya, en geniş kit­le­le­re en hızlı şe­kil­de ulaş­ma im­ka­nı su­nar­ken, yan­lış ile­ti­şim veya yan­lış bil­gi­len­dir­me ha­ta­la­rı­nın da aynı hızla ya­yıl­ma­sı­na neden ola­bi­lir. Bu yüz­den, doğru bil­gi­nin doğru ile­ti­şim ka­nal­la­rı ara­cı­lı­ğıy­la, doğru me­saj­lar­la ve doğru hedef kit­le­le­re ulaş­tı­rıl­ma­sı ke­sin­lik­le kont­rol al­tın­da tu­tul­ma­lı­dır. Bu zin­ci­rin her­han­gi bir hal­ka­sın­da bir kı­rıl­ma veya bo­zuk­luk olu­şur­sa, bu du­ru­mu dü­zelt­mek ve yan­lış bil­gi­nin ya­yıl­mış ha­li­ni tek­rar doğ­ru­ya dö­nüş­tür­mek daha da zor ola­cak­tır.” dedi.

Sos­yal medya uzman ki­şi­ler elin­de doğru me­saj­la­rı ile­te­bi­lir
Mer­di­ven altı sağ­lık uy­gu­la­ma­la­rı­na de­ği­nen Prof. Dr. Hay­dar Sur, “Bu tür uy­gu­la­ma­lar kont­rol dı­şı­na çık­mış ve ka­li­te­si hak­kın­da hiç­bir gü­ven­ce ve­re­me­ye­ce­ği­miz bir du­ru­mu tem­sil eder. Kimin eliy­le, ne şe­kil­de ya­pıl­dı­ğı­nı tam ola­rak be­lir­le­ye­me­di­ği­miz bu bu­la­nık tab­lo­da, ha­ta­nın ne­re­de ol­du­ğu, ne tür ha­ta­lar ya­pıl­dı­ğı, bu ha­ta­la­rı kim­le­rin iş­le­di­ği ve ha­ta­la­rın nasıl dü­zel­ti­le­ce­ği so­ru­la­rı ce­vap­sız kalır. Ancak, sos­yal med­ya­nın geniş kap­sa­mı ve hızlı ya­yı­lım gücü, uzman ki­şi­le­rin elin­de doğru me­saj­la­rın doğru şe­kil­de ile­til­di­ği bir mecra ha­li­ne ge­ti­ril­di­ğin­de, top­lum sağ­lı­ğı­na ger­çek­ten fayda sağ­la­ya­bi­lir.” diye ko­nuş­tu.
Aşı kar­şıt­la­rı sos­yal med­ya­yı kul­la­na­rak ka­fa­la­rı ka­rış­tı­rı­yor
“Bu du­ru­ma olum­suz bir örnek ola­rak, aşı te­red­dü­dü ve aşı kar­şıt­lı­ğı­nın sos­yal med­ya­yı kul­la­na­rak in­san­la­rın ka­fa­la­rı­nı ka­rış­tı­rıp, bazı ço­cuk­la­rı aşı­dan mah­rum bı­rak­ma ve aşı hiz­met­le­ri­ni ak­sat­ma ça­ba­la­rı gös­te­ri­le­bi­lir.” diyen Prof. Dr. Hay­dar Sur, “Bazı ço­cuk­la­rı aşı­dan mah­rum bı­rak­ma­yı ve aşı hiz­met­le­ri­ni en­gel­le­me­yi bir ba­şa­rı ola­rak gör­dük­le­ri bir or­tam­da, sos­yal medya bu ki­şi­le­rin elin­de teh­li­ke­li bir araç ha­li­ne ge­le­bi­lir.” dedi.
Ge­le­nek­sel ve ta­mam­la­yı­cı tıp, pro­fes­yo­nel­ler eliy­le ya­pıl­dı­ğın­da kont­rol al­tı­na alı­na­bi­lir
Aynı şe­kil­de, hal­kın sağ­lı­ğı­na fay­da­dan çok zarar veren bazı ge­le­nek­sel uy­gu­la­ma­la­rın da teh­dit oluş­tur­du­ğu du­rum­lar or­ta­ya çı­ka­bil­di­ği­ne işa­ret eden Prof. Dr. Hay­dar Sur, “Ge­le­nek­sel ve ta­mam­la­yı­cı tıp, pro­fes­yo­nel­ler eliy­le ya­pıl­dı­ğın­da kont­rol al­tı­na alı­na­bi­lir ve kla­sik tıp hiz­met­le­ri­ni güç­len­di­re­bi­lir. Bu ne­den­le, sağ­lık hiz­met­le­ri­nin su­nu­lu­şu kadar, bu hiz­met­le­rin ta­nı­tıl­ma­sın­da­ki özen de büyük önem ta­şı­yor.” şek­lin­de ko­nuş­tu.
Hiz­me­ti ve­ren­ler dip­lo­ma­lı pro­fes­yo­nel­ler olsa bile mer­di­ven altı…
Sağ­lık hiz­met­le­ri­nin pro­fes­yo­nel­ce ve sis­tem­li bir şe­kil­de ör­güt­le­nip su­nul­ma­sın­da, hiz­me­tin plan­lan­ma­sı, kay­nak­la­rın tah­sis edil­me­si, pro­fes­yo­nel­le­rin ye­tiş­ti­ril­me­si, hiz­met ku­ru­luş­la­rı­nın ör­güt­le­nip açıl­ma­sı, bu hiz­met­le­rin halka ta­nı­tıl­ma­sı ve olu­şan ta­le­be hiz­met­le kar­şı­lık ve­ril­me­si gibi aşa­ma­la­rın tü­mü­nün kont­rol al­tı­na alın­ma­sı ge­rek­ti­ği­ne vurgu yapan Prof. Dr. Hay­dar Sur, şöyle devam etti:
“Hiz­met ver­dik­le­ri­mi­zin sağ­lı­ğı­nın takip edil­me­si, hiz­me­te ih­ti­yaç du­yan­la­rın bize ula­şa­ma­ya­cak­la­rı du­rum­lar­da on­la­rın aya­ğı­na gi­de­rek hiz­met ve­ril­me­si ve bu hiz­met­le­rin sağ­lık is­ta­tis­tik sis­te­min­de kayda ge­çi­ril­me­si de bu sü­re­cin bir par­ça­sı­dır. Bu şe­kil­de su­nul­ma­yan hiz­met­ler, hiz­me­ti ve­ren­ler dip­lo­ma­lı pro­fes­yo­nel­ler olsa bile mer­di­ven altı sa­yı­lır. Zaten dip­lo­ma­sız ki­şi­le­rin ver­di­ği hiz­met­le­rin ta­ma­mı mer­di­ven altı ola­rak de­ğer­len­di­ril­me­li­dir.”

“Ser­ti­fi­ka­lan­dı­rıl­mış ki­şi­le­rin ver­di­ği hiz­met­le­re mer­di­ven altı di­ye­me­yiz”
Prof. Dr. Hay­dar Sur, ‘Pro­fes­yo­nel’ ve ‘dip­lo­ma­lı’ der­ken neyi kas­tet­ti­ği­ni de şöyle an­lat­tı:
“Şuna dik­kat çek­mek is­te­rim; Ül­ke­le­rin du­ru­mu­na ve ola­nak­la­rı­na göre bazen dip­lo­ma­lı­la­rın bu­lun­ma­dı­ğı veya ye­ter­siz ol­du­ğu du­rum­lar­da, hız­lan­dı­rıl­mış kurs­lar­la ih­ti­ya­ca cevap ve­re­bi­lecek ki­şi­ler ye­tiş­ti­ri­le­rek ser­ti­fi­ka­lan­dı­rı­lır ve hiz­met ala­nı­na sü­rü­lür. Bu du­rum­da, dip­lo­ma­la­rı ol­ma­sa bile, be­lir­li bir for­mat­ta eği­tim­den ge­çi­ril­miş ve ser­ti­fi­ka­lan­dı­rıl­mış ki­şi­le­rin ver­di­ği hiz­met­ler de kont­rol al­tı­na alın­mış olur. Bu tür hiz­met­le­re mer­di­ven altı di­ye­me­yiz.”
Mer­di­ven altı felç ede­bi­li­yor
“Ör­ne­ğin, Cum­hu­ri­ye­tin ilk yıl­la­rın­da ül­ke­miz­de ebe sa­yı­sı­nın çok az ol­du­ğu dö­nem­ler­de, ma­hal­le­ler­de aklı ba­şın­da, okuma yazma bilen il­ko­kul me­zu­nu ha­nım­lar, kadın doğum uz­man­la­rı ta­ra­fın­dan kursa tabi tu­tul­du­lar ve ma­hal­le ebe­le­ri, köy ebe­le­ri ola­rak yet­ki­len­di­ril­di­ler.” diye an­la­tan Prof. Dr. Sur, “Bu ki­şi­ler, o dö­nem­de büyük hiz­met ver­di­ler; anne ölüm­le­ri­nin ne­re­dey­se binde iki yüz bin gibi çok yük­sek ra­kam­la­ra ulaş­tı­ğı dö­nem­ler­de, anne ölüm­le­ri­nin ve bebek ölüm­le­ri­nin azal­tıl­ma­sı­na büyük katkı sun­du­lar. Bu tür hiz­met­le­re mer­di­ven altı di­ye­me­yiz. Ancak, ne ol­du­ğu­nu tam an­la­ma­dan, ‘bel çe­ki­lir, şu ya­pı­lır, bu ya­pı­lır’ di­ye­rek in­san­la­rı felç eden kont­rol­süz ki­şi­le­rin ver­dik­le­ri hiz­met­le­re mer­di­ven altı di­ye­bi­li­riz.” şek­lin­de söz­le­ri­ni ta­mam­la­dı.