Sağlıklı Gözler, Güzel Görüşler
Pek çok insanın ortak sorunu olan göz rahatsızlıklarına alınabilecek kolay çözümler, yaşam kalitesini yükseltmektedir. Alınan küçük önlemler ile ciddi sorunların büyük ölçüde önüne geçmek de mümkün.
Güneş Gözlüğünü Her Mevsim Kullanmak
Güneşe karşı gözlerin korunmasında güneş gözlüklerinin çok büyük önemi bulunuyor. Ultraviyole ışınları cilde zarar verdiği gibi göze de zarar verir. Katarakt, kornea yanıkları, hatta göz kapağı kanserine yol açabiliyor bu sebeple her mevsimde hava kapalı bile olmuş olsa güneş gözlüğü kullanmak büyük ölçüde önemlidir. Kontakt lens kullananlar için UV-A ve UV-B blokajı olanları tercih edilmelidir.
Kontak Lenslerin Bakımı
Gözlük kullanmak istemeyen, daha konforlu olduğu düşünüldüğü için kullanılan kontak lenslerin bakımı bir hayli önemlidir. Temizliğine dikkat edilmediği zaman göz enfeksiyonlarına davet çıkaran kontak lensleri, takmadan ve çıkarmadan önce eller güzelce yıkanılmalıdır. Lens kabı temiz tutulmalı ve içerisindeki solüsyon günlük olarak değiştirilmelidir. Kontak lenslerin bir ömrü olduğu gibi kontak lens kaplarının da bir ömrü vardır. 2-3 ay arayla mutlaka kontak lens kaplarının yenisi ile değiştirilmesi gerekir. Bir diğer önemli konu ise kontak lensler ile asla uyumamak, havuza, denize, duşa girmemektir.
Teknolojik Aletlerden Gözleri Koruma
Telefon, bilgisayar, televizyon gibi teknolojik aletler de göz sağlığını etkileyen faktörlerdendir. Uzun süre ekrana bakmak gözleri bozmaz ancak ekrana dikkatli şekilde bakmak göz kırpmayı azaltır. Bu durum gözlerde yorgunluk ve kuruluğa sebep olur. Göz sağlığı için 20 dakikada bir 20 saniye süreyle uzağa bakmak önemlidir, gözü dinlendirir. Ayrıca ekrana 50 cm mesafede ve ekranın üst sınırı da göz hizanızın altında olmasında fayda var. Teknolojik ürünlerden yansıyan ışık kaynaklarını da engellemeyi de ihmal etmemek gerekir.
Makyaj Malzemelerine Dikkat
Her kadın kendini iyi hissetmek için makyaj yapar ama göz sağlığı için dikkat edilmesi gerekenler vardır. Uyumadan önce makyajı her koşulda çıkartmak gerekir böylelikle gözde kuruluk olmasının önüne geçilmiş olunur. Ayrıca kirpik kenarının iç kısmına eyeliner ile göz kalemi sürülmemelidir. Çünkü kirpik hattının iç kısmında gözyaşı salgı kanalları mevcuttur, eyeliner ve göz kalemi tıkanıklıklara ve enfeksiyona neden olabilir. Makyaj malzemeleri kişiye özgü olmalıdır ve kimseyle paylaşılmamaya özen gösterilmelidir.
Göz Sağlığına Yardımcı Besinler
Kalp ve kan dolaşımına fayda saylayan besinler göz sağlında da yararlı olur. Göz sağlığı için roka, pazı, ıspanak, portakal, tam çavdar ve tam buğday gibi koyu yeşil yapraklı bitkiler, turunçgiller ve tam tahıllıları düzenli olarak tüketilmesi önerilir. Çinkodan zengin fasulye, bezelye, kırmızı et ve kümes hayvanları ışık hasarına karşı gözü koruyor. A vitamini içeren havuç, ıspanak, tatlı patates, marul, pırasa ve maydanoz gibi bitkisel gıdalar ile ton balığı, somon balığı, keçi sütü, inek sütü, yumurta ile ciğer gibi hayvansal gıdalar görme keskinliğini koruyor. Bu besinleri de düzenli olarak yemek göz sağlığını için önemlidir. Sarı noktada yoğun olarak bulunan fotoreseptörlerin fonksiyonu için de beta karoten, lutein, zeaksantin içeren havuç, şalgam, yumurta sarısı ve brokoli gibi besinler de sofrada düzenli olarak bulunması gereken besinleri oluşturuyor.
Bunların yanı sıra tabi ki de en önemlisi hiç şüphesiz ki göz sağlığı için düzenli olarak doktora gitmektir. Gözlük kullanılmasa bile düzenli göz muayenesi olmak çok önemlidir.