MSKÜ'NÜN YENİLİKÇİ PROJESİ
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) öncülüğünde geliştirilen "DualFlow" sistemi, Parkinson hastalarının rehabilitasyon süreçlerinde devrim yaratmaya hazırlanıyor.
MSKÜ Köyceğiz Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Özden'in yürütücülüğünü üstlendiği proje, TÜBİTAK ARDEB - 1001 programı kapsamında 1 milyon 572 bin TL'lik bütçe ile desteklenmeye hak kazandı.
Proje, Parkinson hastalarının günlük yaşamlarını kolaylaştırmayı hedefliyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Görsev Yener'in danışmanlığını yaptığı multidisipliner ekibin içinde Marmara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Zübeyir Sarı, Ege Üniversitesi'nden Doç. Dr. Mehmet Özkeskin, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nden Doç. Dr. Yalçın İşler ve Ar. Gör. Dr. Samet Çıklaçandır da araştırmacı olarak yer alıyor.
DualFlow Sistemi ile İkili Görev Performansı Değerlendirilecek ve Rehabilite Edilecek
Projenin en dikkat çekici yanı, "DualFlow" adı verilen sistemin Parkinson hastalarının rehabilitasyonunda kullanılacak olması. Bu sistem, hastaların yürüme sırasında obje taşıma veya hesap yapma gibi ikincil fiziksel ve zihinsel görevleri yerine getirme performansını değerlendirecek ve bu süreçte onları rehabilite edecek. Alt ve üst vücut hareketlerinin aynı anda kullanıldığı ve zihinsel gelişimi destekleyen basit görevler ile hastaların performansı artırılacak.
DualFlow sistemi, kullanıcıların interaktif bir zemin üzerinde ekranlarda yer alan görevleri tamamlamasına olanak tanıyacak. Geri bildirim sağlayan sistem, aynı zamanda oyun modlarını da içeriyor. Güvenlik önlemleri ile donatılmış bu sistem, bireylerin durumunu sürekli olarak takip edecek ve özel yazılımı sayesinde rehabilitasyon süreçlerini iyileştirecek.
Yüksek Fonksiyon Kapasitesi ve Düşük Maliyetle Yeni Bir Standart
Piyasadaki mevcut cihazlara kıyasla daha yüksek fonksiyon kapasitesi ve düşük maliyet ile geliştirilecek olan DualFlow sistemi, Parkinson hastalarının rehabilitasyon süreçlerine önemli katkılar sağlamayı ve bu alanda yeni bir standart oluşturmayı hedefliyor. Bu yenilikçi sistemin, Parkinson hastalarının yaşam kalitesini artıracağı ve hastalığın getirdiği zorlukları hafifleteceği öngörülüyor.