KOKU VADİSİ'NDE HASAT ŞENLİĞİ
Muğla'nın Menteşe İlçesi'ne bağlı Yerkesik Yeniköy Mahallesi'nde bulunan lavanta bahçesi her yıl daha fazla ilgi odağı haline geliyor. 27 dekar arazide başlayan Koku Vadisi projesi 26 mahallede 212 dekar araziye yayıldı. Her yıl olduğu gibi bu yılda Temmuz ayının sonunda hasat şenliği düzenlendi.
Muğla’nın Menteşe İlçesi’ne bağlı Yerkesik Yeniköy Mahallesi’nde yer alan lavanta bahçesi bu yıl yine ilgi odağı haline geldi. Her yıl olduğu gibi bu yılda Temmuz ayının sonunda Lavanta Şenliği düzenlendi. Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin öncülük ettiği hasat şenliğinde Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak ve Milas Belediye Başkanı Fevzi Topuz yer aldı.
Yerkesik Tarımsal Kalkınma Kooperatifi üyesi 52 kadın üretici ile devam eden Koku Vadisi projesi ile üreticiler ekonomik olarak gelir elde ederken vatandaşlar da lavanta bahçelerinde keyifli vakit geçirme imkanı buluyor.
MUĞLA’NIN KOKU CENNETİ
Her yıl büründüğü müthiş mor rengi ile ziyaretçilerin ilgi odağı haline gelen Lavanta Bahçesi özellikle amatör ve profesyonel fotoğrafçıların doğal bir stüdyosu haline geliyor. Lavanta Bahçesi gelin, damat, nişanlı çiftler ve hamilelerin uğrak noktası oluyor. Aynı zamanda kooperatifler ve yöre halkı tarafından yapılan yöresel ürünler de bahçenin yanında bulunan sosyal alanda ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor. Tıbbi-aromatik bitki yağları, bitki çayları, hediyelik ürünler gibi özel ürünlerin yanı sıra yöresel lezzetleri de tatma fırsatını yakalayan ziyaretçiler sosyal medya üzerinden yaptıkları paylaşımlarla da mahallenin tanıtımına katkı veriyor.
Başkan Aras; “Lavanta Şenliği için bir araya geldiğimiz bu alanda şahane bir birliktelik var. Muğla'da birleştirici bir rol oynamak için büyük bir çaba sarf ediyoruz. Bizler belediyeler olarak sizlerin güvendiği, oy verdiği kuruluşlarız, kurumlarız. O yüzden sizlerin bütün yaşam sürecinizde her adımda bir yerde sorumluluğumuz var, yetkimiz var. Sizlerle birlikte her konuyu oturup, tartışıp sizlere yardımcı olmak zorundayız. Bizler yerel yöneticiler olarak hizmetlerimizle çiftçimizin yanındayız. Burada lavantayla ilgileniyoruz ama zeytinle de ilgileneceğiz. Bunun yanı sıra sebzemizle, narenciyemizle, kültür balıkçılığımızla da kentimizin tarım, hayvancılık potansiyelinde ne varsa hepsini desteklemeye sonuna kadar hazırız. O yüzden herkes kendi köyünde kendi ekonomisini yaratacak şekilde üretim yaparsa biz buna sonuna kadar destek olacağız. Tohumundan traktör desteğine, gübresinden ilacına ne varsa Büyükşehir Belediyesi olarak yanlarındayız” dedi.
Muğla sadece bir turizm kenti olmadığını belirten Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, “Kimin sepetinde ne varsa onları hep birlikte bir tane sepette toparlayacağız. Muğla sadece bir turizm kenti değil, aynı zamanda çok zengin bir tarımsal üretim potansiyeline sahip bir il. Dolayısıyla, kaynağın bu kadar kısıtlı olduğu dönemlerde malumunuz, bu ülke tüm dünya gibi çok ağır bir pandemi sürecini hep birlikte yaşadık. Arkasından çok büyük orman yangınlarıyla karşılaştı bu güzel yeryüzü cenneti ilimiz. Daha sonra deprem felaketleri, sel felaketleri, en son 2023’ün Şubat’ındaki o çok büyük deprem hakikaten yerel yönetimler için de bizler için de kaynak sıkıntısını ortaya çıkardı. Bölgemizdeki bölgesel savaşlar, tabi ki üretim girdilerinin artmasına, lojistik zorluklardan dolayı üretimde gerekli olan hammaddenin, tahılın ülkeye çok maliyetle girmesine sebebiyet verdi” dedi.
İl Müdürü Saylak, yüksek ısıdan dolayı yaz sebze ve meyve üretiminde düşüş olduğunu belirtti. Saylak, “Bu, ne yazık ki fiyat yükseklikleri ve ürün yetersizliğinden dolayı insanların bu mevsimde, köy sebzesinin ve meyvesinin pazara çıktığı dönemde bunu yeterince bulamamasına sebebiyet veriyor. Bu da fiyat artışlarını gündeme getiriyor. Sayın Başkanımız Ahmet Aras Bey, göreve geldikten sonra biz, kendisiyle Bodrum Belediye Başkanı iken Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak pek çok ortak proje yürüttük. Son derece çalışması keyifli, tarıma önem veren bir yaklaşımı olmuştu. Kuşkusuz, bütün başkanların katkıları olmuştur. Tabi, Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Buket Hanım ile bir süre birlikte çalıştık. Benim 2014’te Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na tayin edilmemden sonra Milas Mezbaha Tesisinde 4,5 yıl çalışmışlığım var. Buket hanım ile de o dönemden tanışırız. Kendisi çok çalışkan, çok cevval bir meslektaşımdır. Çok güzel işlere imza atıyorlar. Ama Milas’ın Meşeli Köyü’nde doğmuş bir köy çocuğu olarak söylüyorum. Kim olursa olursun, nerede olursa olsun, hangi kurum kuruluş olursa olsun Muğla’daki kırsalda kalkınmaya katkı koyacak, kırsalda yaşayan üreticimizin sosyokültürel refahını yükseltecek her projenin içinde olmaya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Muğla Valiliği ve Tarım ve Orman Bakanlığı olarak kesinlikle kararlıyız.
İl Müdürü Saylak, bugün bu topluluğun burada lavanta bahçesinin hasadı sebebiyle buluştuklarını vurguladı. Muğla’nın 417 çeşit endemik bitkiye ev sahipliği yaptığını söyleyen Saylak, “Yani Türkiye’de bulunan endemik bitkilerin yaklaşık yüzde 7’si bu ilde. Türkiye tıbbi aromatik bitki ürünleri ihracatının yüzde 95’ini bu ülke yapıyor. Bu Muğla’da en önemli üretim odaklarından birisi. Benim çok saygıdeğer yöneticilerimizden, kanaat önderlerinden, Sayın Başkanlardan, kooperatif yetkililerinden bir isteğim var. Bakanlığımız 2023 Nisan ayında tarım kanununda bir değişikliğe gitti. Türkiye ve Muğla su stresi altında. Bakanlık Üretim Planlaması Teklif Komitesi oluşturdu. Komitede biz Büyükşehir Belediye Başkanlığı Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı, ilgili ziraat odaları, pek çok kurum bir aradayız. Artık üretimi suya göre yapacağız. Susuz tarım daha öncelikli. Şimdilik geçiş aşamasındayız. 13 tane ürün stratejik ürün olacak. Bir damla suya ihtiyacımız var. DSi, MUSKİ ve Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı ile sürekli görüşüyoruz. Suyu idareli kullanacağız. Ziraat Bankası’nın kırsal kalkınma yatırımı destekleme bizim bakanlığımızın programıdır. Yine İPART’ın çok ciddi anlamda destekleri var” ifadelerini kullandı.
“Tıbbi Aromatik Bitkilerin Yetiştiği Yer Kıraç, Yamaç Araziler”
Barış Saylak, otomatik sulamadan basınçlı su sistemlerini çok iyi kullanacaklarını vurguladı. Bu arazilere tıbbi aromatik bitkilerden dikilmemesi gerektiğini söyleyen Saylak sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunların yetiştiği yer kıraç, yamaç araziler. Tıbbi aromatik bitkilerin özelliği oradan geliyor. Geçmişte ne yazık ki, agroturizme ve göze hitap etsin diye ekilebilir alanlara bunları ekmeyeceğiz. Buradaki asıl mesele angostofeme cinsi lavantanın yağını elde etmek. Bu işi bu ilde yapan bir tane firma var. Bir diğer katma değerli ürün lavanta balı. Biz bununla ilgili yaklaşık 400 dekarlık alana lavanta bal ormanları için ücretsiz lavanta dağıttık. Büyükşehir Belediyesi’nde dağıtıyor. İletişim arttı ve konuşuyoruz. Şimdi o ürünü ortaya koymak ve pazarlamak önemli. Feyzullah abi bütün üretim kooperatifleri gibi dertli. Bunu ulusal ve uluslararası düzeyde pazarlamak zorundayız. Aksi takdirde hayal kırıklıklarımız artar. Dolayısıyla, hep beraber güçlerimizi birleştirmek durumundayız. Kırsalda ne yazık ki birçok sıkıntımız var. Kırsalı terk ediyor insanlar. Hep birlikte tekrar yaşanabilir kılmak için kamu, özel sektör, yerel yönetimler, hep birlikte ortaya çözüm süreçlerini koymamız gerekiyor”