Kadına Yönelik Şiddetle Karşı Mücadele Konuşuldu
Kadına Yönelik Şiddetle Karşı Mücadele Önleyici Politikalar Çalıştayı Türkan Saylan Toplantı Salonunda gerçekleşti. Düzenlenen programa Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Muğla Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanı Dr. Özge Demirel, Bodrum Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Figen Erozan, Sivil Tolum Örgütleri ve vatandaşlar katıldı.
Program, saygı duruşu ve istiklal marşı ile başladı. Açılış konuşmasının ardında, toplantı da ilk olarak Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanı Dr. Özge Demirel Kadına yönelik şiddet hakkında bir konuşma yaptı. Demirel, ‘’1963 yılında Dominik diktatörlük döneminde kardeşler öldürüldü. Kız kardeşlerin insan hakları savunması dünyada yankı buldu. O gün bugündür. O günden sonra, 25 Kasım Dünyada Kadına Yönelik Şiddetin Konuşulduğu bir ilk olarak ilan edildi. Özgürlük ve insan haklarını savunacağız. Kadınlara seçme ve seçilme hakkı veren Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmetle anıyoruz. Kadınlara cinayetleri ve yaşam haklarının elinden alınması son günlerde arttı. Bunları önleyici politikalar konuşmalı ve yapılmalıdır. Tüm kamu ve kuruluşlar ile her beraber önlemler, caydırıcı cezalar ile son buldurmalıyız. Sığınaklar talep edebiliriz. Şiddet uygulayanın sizi rahatsız etmesini engellemesini isteyin. Adresinizi gizleyin. Can güvenliğiniz tehdit altındaysa kimlik ve adres vermekten kaçının. Susmayın, boyun eğmeyin. Şiddet nerde ne şekilde ise kabul edip kaderinize razı olmayın. Kadın sığınma evleri ve yetkili kurum ve kuruluşlara başvurun. Erkek şiddetinin önlenmesi ve artık kadın cinayetlerinin son bulması gerekiyor’’dedi.
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras ise gerçekleştirilen program da yeni alınacak önlemler ve yapılması gerekenler ile ilgili projelerini anlattı ve her zaman her daim kadına şiddete karşı olduklarını söyledi. Aras, ‘’Bu başlattığımız çalışmalar Bodrum dışında da Büyükşehir’de de hep vardı. Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı ile hep beraber organize şekilde ‘’Kadına Yönelik Şiddet’ konusunu tamamen ortadan kaldıracağız. Kadın dayanışmaya, çok kıymetli kamu kurum ve kuruluşlarına, sivil toplum kuruluşlarına, siyasi parti temsilcilerine, mesai arkadaşlarıma çok teşekkür ederim. Bugün mücadelemiz bütün olmalıdır. Bu mücadelede ortaklaşmak lazım. Biz bunu başardık. Bizim bu başlattığımız çalışmalar çok önemli. Dünyada ülkemizde bu konuda adımlar atılmalı. Şehrimizin kadın şiddetine karşı çalışmaları var. Bir bütün olarak el ele çalışmalıyız. Aile ve Sosyal politikalar Bakanlığımızın yerel yönetimleri bu konuda çok çalışıyor. Kadın toplum kuruluşları, sivil toplum örgütleri, belediyelerimiz herkes bu konuya sahip çıktı. Muğla ile başlattığımız çalışmalar çok önemliydi. Bodrum dışında bir çalışma olmuyordu, artık bunu sağladık. Daire başkanlığımızı kurduk. 2024’de 43 kadın öldürüldü. İstanbul sözleşmesi konuşuldu bir ara. 2024’de kadın cinayetinde artış var, bir saniye kaybetmemeliyiz. Eğitim düzeyi en yüksek il olmamıza rağmen şiddet var. Şiddet tutum belgesi imzaladık, sonsuz mücadele etmemiz lazım. Dünyaya yansıtacak hareket yapmalıyız. Muğla Büyükşehir Belediyesinin kadın sığınma evi yok, biz bunu açacağız. Aile Sosyal Bakanlığı ile beraber çalıştık. Bu sadece Muğla’ya hizmet değil, bu bütün Türkiye’ye hizmet verecek. Açıyoruz ve açılacak Belediyelerde de destekleyeceğiz. Sadece Muğla’da değil Türkiye’nin her yerinde kadın sığınma evleri olmalı. Kadının kocası rahat bırakmayabilir, sevgilisi ayrılmak istemeyebilir, biz bütün bu zorluklara karşı geleceğiz. Belediyemiz kadına yönelik şiddet konusunda duyarlı ve bizimle beraber kadın sığınma evleri açacak bütün belediyelere desteklerimizi vereceğiz” dedi.
Bodrum Kadın Derneği Başkanı Figen Erozan ise yaptığı konuşmada ben de şiddet içinde büyüyen bir birey olarak hayatımı kadına şiddet konusunda yapılacak çalışmalara adadım diyerek şunları söyledi. ‘’Tarihte kadınlarımıza çeşitli şiddetler uygulanıyor. Aile içi özel şiddet oluyor. Cezai önlemler ile kaldıramazsınız, önleyici çözüm lazım. Ciddi politikaya adım atılmalı. Kadınlar mücadele etmekten asla vazgeçmedi. Muğla’da kadın cinayetleri yayınlanmazdı, şimdi yayınlanıyor. Şiddet basit bir şey değil, asla kabul edilemez. Birlikte mücadele etmeliyiz’’. Dedi.
Konuşmaların ardından karşılıklı sohbet ve fikir alışverişleride bulunuldu. Soru cevap şeklinde ilerleyen program sinevizyon gösterisi ile son buldu. Ş.T.