Hedef 1 Ton Sığla Yağı

Buzul çağından günümüze kadar uzanan ve ilaç ile kozmetik sanayisinde kullanılan sığla yağı üretimi, Muğla'da 1 yıl aradan sonra yeniden başladı. Kilosu 5 bin liraya satılan bu değerli yağ, dünyanın en pahalı parfümlerinin önemli bir ham maddesi olarak kullanılırken, Türkiye'de de mide ülseri ve güneş yanıkları gibi sağlık sorunlarının tedavisinde değerlendiriliyor.

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü tarafından ihaleye çıkarılan ve Köyceğiz Orman İşletme Müdürlüğü Beyobası İşletme Şefliği denetiminde başlatılan sığla yağı üretimi, 100 gramı 500 TL'den alıcı buluyor. Bu yağın en büyük müşterisi ise kozmetik sanayisinin dünyadaki en önemli merkezi olan Fransa. Fransa'da üretilen en pahalı parfümlerin ana maddelerinden biri olan sığla yağı, ülkemizde ise mide ülseri ve güneş yanıkları tedavisinde kullanılıyor.

Köyceğiz ilçesindeki binlerce dönüm alanda yer alan sığla ağaçlarından geleneksel yöntemlerle üretiliyor. Uzman ekipler tarafından yapılan bu uzun ve zahmetli üretim süreci, Türkiye'de yalnızca Muğla Orman Bölge Müdürlüğü tesislerinde gerçekleştiriliyor. Üretim, Beyobası Orman İşletme Şefi ve orman muhafaza memurlarının onay verdiği ağaçlardan yapılıyor.

Türkiye'de yalnızca Muğla'nın Köyceğiz ilçesi Kavakarası Mahallesi'nde gerçekleştirilen sığla yağı üretiminde bu yılki hedef 1 ton sığla yağı ve 3 ton sığla buhuru üretmek. Sığla buhuru, genellikle mevlid başta olmak üzere kırsal kesimlerde evlerin odalarında hoş koku vermesi için yağı çıkarılan ağaç kabuklarının yakılması ile elde ediliyor. 2024 yılı programında bulunan 1 ton sığla yağı ve 3 ton sığla buhuru üretme çalışmaları Nisan ayında başladı. Ekim ayı sonuna kadar devam etmesi öngörülen çalışmalar, yüklenici tarafından Kavakarası bölgesi Eski Köyceğiz Mahallesi'nde işçiler tarafından yürütülüyor.

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü, bu değerli yağın üretimine yeniden başlanmasının hem bölge ekonomisine katkı sağlayacağını hem de sığla ağacının korunmasına yardımcı olacağını belirtti. Bu çalışmalar, sığla yağının hem ulusal hem de uluslararası alanda daha fazla tanınmasını ve kullanılmasını sağlayacak.

Sığla yağının kısa yolculuğu

Sığla ağacının kabukları işçilerin ellerindeki özel bir aletle kazılarak çıkarılıyor. Kazanların içerisindeki sıcak suyun içerisine atılan kabuklar bir süre kaynatıldıktan sonra, kürekçi denilen kişi tarafından süzgeçlere dolduruluyor. Mekanik pres yardımıyla işçiler tarafından sıkılarak çıkarılan Sığla yağı bir süre dinlendikten sonra alıcı firmalara teslim ediliyor.

Sığla (Günlük) yağı

Geçmişte Mısır Kraliçesi Kleopatra’nın “aşk iksiri” ve parfüm olarak kullandığı sığla yağı, Hipokrat döneminden beri ilaç olarak da kullanılmıştır. Sığla yağı iyi bir antiseptiktir. Eczacılıkta, parfümeride ve (buhur) tütsü olarak kullanılıyor. Ağacın kabuğunun yaralanmasıyla, özünden elde edilen bir çeşit balsam olan “Sığla yağı” özellikle parfüm sanayinde kullanılan önemli bir hammaddedir. Ağacın önemi, elde edilen bu yağdan kaynaklanmaktadır. Parazitlere karşı etkilidir. Ciltte yumuşatıcı, rahatlatıcı, iltihap giderici ve yara iyi edici etkileri bulunmaktadır. Halk tarafından özellikle mide rahatsızlıklarında ve yaraların iyileştirilmesinde kullanılmaktadır. Aynı zamanda temizleyici ve ter kokularını giderici olarak da kullanılır. Bunun yanı sıra sığla yağıyla yapılan sabunlar cilt yumuşatıcı etkiye ve güzel kokuya sahiptir. Sığla’nın Nisan-Mayıs aylarında çıkan ilk yaprakları yörede yemek olarak sofralarda yerini alıyor.