CEHENNEM GİBİ, CİĞERİMİZ YANIYOR
Aydın'ın Bozdoğan İlçesi'nde başlayan yangın Muğla'ya kadar uzandı. Muğla'nın Kavaklıdere İlçesi'nde tehlikede olan mahalleler tahliye edildi. Kavaklıdere'de devam eden yangın henüz kontrol altına alınamadı.
Yangın, Alhisar Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alanda saat 16.45 sıralarında meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, bölgedeki ormanlık alanda henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. Alevleri fark eden vatandaşlar durumu 112 Acil Çağrı Merkezi'ne bildirdi. İhbar üzerine bölgeye Aydın Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ve Muğla Orman Bölge Müdürlüğü yangın söndürme ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine gelen ekipler alevlere karadan müdahale başlatırken, yangın söndürme helikopterleri de sortileri ile havadan destek veriyor. Ekiplerin havadan ve karadan müdahale ettiği yangını kontrol altına almak için çalışmalar sürüyor. Yangının geniş bir alana yayıldığı, alevlerin Muğla Kavaklıdere ilçesindeki ormanlık alana doğru ilerlediği öğrenildi.
Alhisar Mahallesin’de akşam saatlerinde başlayan yangın geniş bir alana yayıldı. Muğla sınırına kadar ilerleyen yangında Alhisar, Altıntaş ve Örmepınar mahallelerindeki ormanlık alanlar alevlere teslim oldu. Muğla Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerle birlikte Aydın Büyükşehir Belediyesi Bozdoğan Belediyesi ve yerel halk yangının yerleşim yerlerine sıçramaması için büyük mücadele veriyor. Yangın nedeniyle Nazilli-Yatağan yolu trafiğe kapatılırken, Örmepınar Gazyeri mevkiindeki evlerdeki vatandaşların tahliye edildiği öğrenildi.
Havanın kararması ile hava müdahalesinin sona erdiği orman yangınının etkisi Menteşe'ye kadar ulaştı. Muğla'nın merkez ilçesi Menteşe'de havanın kararması sonrası gökyüzünü kara yangın bulutları kapladı.
Gökyüzü korkutucu bir görünüme bürünürken, siyah yangın bulutları Muğla üzerinden Akdeniz'e doğru ilerliyor.
ALEVLERDEN KOŞARAK KAÇTILAR
Öte yandan yolun iki yanında yükselen alevlere müdahaleyi görüntüleyen gazeteciler ve söndürme çalışmalarına destek veren gönüllüler, rüzgarın etkisi ile bir anda yön değiştiren alevler nedeniyle zor anlar yaşadı. Gazeteciler ve gönüllü vatandaşlar metrelerce yükselen alevlerin arasında kalmaktan koşarak kurtuldu.
Ekiplerin alevleri kontrol altına almak için çalışmaları sürüyor.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Türkiye’nin farklı yerlerinde devam eden yangınları kontrol altına almak için müdahale çalışmalarının havadan ve karadan devam ettiğini açıkladı.
AFAD tarafından paylaşılan bilgilere göre, Türkiye’nin farklı yerlerinde devam eden yangınlara müdahale çalışmaları devam ediyor. İzmir, Aydın, Bolu, Muğla ve Manisa’da yangına müdahale çalışmalarında 90 hava aracı 4 bin 717 personel ve bin 218 araç görev alıyor. Tedbir amacıyla ise 3 bin 583 vatandaşın tahliyesi gerçekleştirildi.
Kısa sürede büyüyen yangına ekipler karadan müdahale ederken, yangın söndürme helikopter ve uçakları da ekiplere sortileri ile havadan destek verdi. Yangının şiddetli rüzgar nedeniyle kontrolden çıkması, söndürme çalışmalarını oldukça zorlaştırdı. Alevlerin tehdit ettiği Örmepınar Mahallesi'nde de 45 vatandaş bölgeden tahliye edildi. Havanın kararması ile birlikte gece görüş kabiliyetine sahip yangın söndürme helikopteri devreye girerek alevlerin yayılmasını önlemeye çalıştı. Ekipler karadan yaptıkları çalışmalarla gece boyunca alevlerle adeta göğüs göğüse mücadele etti.
Yangının çıkış nedeni henüz belirlenemezken, olayla ilgili soruşturma başlatıldığı bildirildi. Yangının sebep olduğu hasarın boyutu ise söndürme çalışmalarının ardından yapılacak incelemelerle netlik kazanacak.
Aydın'ın Bozdoğan ilçesinde başlayan ve Muğla'nın Kavaklıdere ilçesine kadar ulaşan yangın nedeniyle, Kavaklıdere'ye bağlı Yeşilbağcılar Mahallesi kısmen tahliye ediliyor. Yoğun rüzgarın etkisiyle büyüyen yangın, bölgedeki vatandaşlar için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Ekipler, tahliye işlemlerini sürdürerek vatandaşların güvenli alanlara ulaştırılmasını sağlıyor.
Gece boyunca yer ekiplerinin müdahale ettiği orman yangını Aydın Hışımlar Mahallesinden Muğla Yatağan Çayboyu Mahallesine sıçradı. Havadan ve karadan yapılan müdahaleye rağmen şiddetli rüzgar nedeniyle ilerlemesini sürdüren orman yangını bazı yerleşim birimlerinde büyük zarara neden oldu.
Yangında alevlerin tehdit ettiği Bozdoğan’ın kırsal Hışımlar Mahallesinde 5 hane zarar gördü. Mahalle sakinleri alevlerden canları ve mallarını zor kurtarırken, ayakkabılarını kurtarmaya zamanları yetmedi. Mahalle sakinleri yangın sonrası geldikleri evlerinde gözyaşlarına hakim olamadılar.
Hışımlar Mahallesinde en büyük hasarı Nuri Aslan isimli vatandaşın evi gördü. Kullanılmaz hale gelen evin önünde aile fertleri ve mahalle sakinleri gözyaşlarına hakim olamadılar. Büyük hasarın yaşandığı evin anne ve kızı birbirlerine sarılarak gözyaşı döktü. Ev sahibi kadın, “Yapacak bir şeyim yoktu. Yapamadım. Suyu aldım aldım kendim söndürdüm. Arazöz gelemedi. Gelseydi bizim ev yanmayacaktı” dedi.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Aydın'ın Bozdoğan ilçesindeki yangınla ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Yumaklı açıklamasında Bozdoğan yangınında 10 personelin ve 59 vatandaşın dumandan etkilendiğini, söndürme çalışmalarının 8 uçak ve 14 helikopterle devam ettiğini belirtip, Türkiye genelindeki diğer yangınlardan da yakın zamanda güzel haberler vereceklerini söyledi.
Bakan Yumaklı açıklamasına İzmir yangını ile ilgili bilgilendirmede bulunarak başlayıp, "Bir önceki açıklamamızda İzmir'de 6 aktif yangından bahsetmiştik. Bunlardan bir tanesi olan Muğla Milas yangını kontrol altına alındı. Halihazırda 5 aktif yangınımız var. İzmir, Karşıyaka Yamanlarla alakalı 3 uçak, 14 helikopterle bir vadinin içerisine sıkıştı yangın. Orada ulaşım biraz zor. Bu şekilde uçaklar ve helikopterlerle bu alanda baskıyı azaltıp arkadaşlarımızın bir şekilde müdahale ederek söndürmesini bekliyoruz. Bununla ilgili müdahaleler devam ediyor" dedi.
"10 PERSONELİMİZ VE 59 VATANDAŞIMIZ DUMANLARDAN ETKİLENDİ"
Aydın Bozdoğan'daki yangına 8 uçak ve 14 helikopter ile müdahale edildiğini açıklayan Bakan Yumaklı, "Bu uçaklardan bir tanesi de geçtiğimiz günlerde, haftalarda Türkiye'ye getirmiş olduğumuz B200 ağır sınıf yangın söndürme uçağı. Onu da buraya yönlendirdim. Şu anda arkamızda bulunan dumanlarını gördüğümüz kuzey hattı yangının çıkış noktası olan Alhisar köyüne yakın bir nokta. Maalesef burada da kırsal alanda başlayıp ormana sirayet eden bir yangın var. Kesin olmamakla beraber yine bir dikkatsizlik sonucu maalesef şu andaki duruma geldiğimizi düşünüyoruz. Dün gece bahsetmiştim adeta bayrak direğini yatıracak derecede çok ciddi bir rüzgar vardı. Şu anda da var ama dünkü gibi değil. Dolayısıyla kuzey hattına ve güney hattına şu anda iki noktamız var. Arkadaşlar yoğun bir şekilde müdahale ediyorlar. Kuzey hattı değil ama güney hattı bizim için kritik. Çünkü o noktayı aşması durumunda çok verimli ormanlar var. Orada bizi çok çok daha zorlayacak. Özellikle de rüzgarın çok ciddi bir şekilde artması durumunda hakikaten arkadaşlarımız için de, müdahale eden ekiplerimiz için de hayati tehlikeler söz konusu olabiliyor zaman zaman. Güre, Hışımlar ve Malküpü Mahalleleri burada tahliye edildi. Hışımlar da 3 ev, Örmepınar'da da 2 ev hasar görmüş durumda. 10 personelimiz ve 59 vatandaşımız dumanlardan etkilendi ama sağlık durumları açısından herhangi bir risk yok" diye konuştu.
"YAKIN ZAMANDA İYİ HABERLER VERECEĞİZ"
Bakan Yumaklı konuşmasına Türkiye genelinde devam eden yangınlarla ilgili bilgi vererek, "Bizim diğer yangınlarımız var. Hali hazırda müdahalelere devam edilen Bolu Göynük. İzmir'i söylemiştim. Karabük, Ovacık ve Manisa Gördes. Burada da enerjileri düşürüldü. Hakikaten çok ciddi bir mücadele veriliyor. Yani bu gece büyük oranda bunları bitirmekle ilgili arkadaşlar uykusuz da bir şekilde ama fedakarca artık ne yapmaları gerekiyorsa bunlara müdahale ediyorlar. Şu andaki halde yeni bir yangın çıkmazsa eğer inşallah ümit ediyorum ve diliyorum ki biz bu yangınlara konsantre olarak yakın bir zamanda iyi haberler vereceğiz" açıklamasında bulundu.
"BİZİ EN ÇOK METEOROLOJİK ŞARTLAR ZORLUYOR"
Bakan Yumaklı meteorolojik şartların kendilerini zorladığını ifade ederek, "Bizi zorlayan en önemli hususun meteorolojik şartlar olduğunu, Meteoroloji Genel Müdürlüğümüzün bu haftadan itibaren önümüzdeki hafta Pazar gününe kadar çok yüksek rüzgar, düşük nem ve yüksek sıcaklıkla alakalı uyardığını söylemiştim. Bütün vatandaşlarımıza özellikle açık alanlarda bir kibrit bile çakmamalarını, araçlarının pencerelerinden izmarit atmamalarını, piknik ateşi yakmamalarını ve aklıma gelmeyen daha yangına sebep olabilecek ortamı hazırlayacak herhangi bir unsura sebep olmamalarını özellikle rica ediyorum. Bu yangınların söndürülmesiyle ilgili hep söylüyorum, bir kez daha tekrar edeceğim bunu bıkmadan usanmadan. Bizlerin kabiliyeti, kapasitesi, arkamda görüyorsunuz hava gücü görmediğiniz yerde arkadaşlarımız var ve devam ediyor. Ancak vatandaş duyarlılığı ve hassasiyeti olmazsa biz bu mücadeleyi başaramayız. İlk günden itibaren söylediğimiz bu yangınla mücadeledeki en büyük başarı yangının çıkmamasını sağlamak. Bunun için de vatandaşlarımıza tavsiyesini özellikle istirham ediyoruz. Bütün yangınların tamamından insani bir can kaybının olmadığını söyledim. Elbette ki bu dünyayı birlikte paylaştığımız bu yanan alanlarda ormanlarda yaşayan canlıların yok olması, etkilenmesi hiç kimsenin arzu ettiği ve kabul edebileceği bir şey değil. Onlar için de çok üzgün olduğumuzu ifade ediyorum. Bunu her seferinde söylüyorum, ancak niyeyse “neden bunu ifade etmiyorsun?” deniyor. Bir kez daha altını çizerek söyleyelim. İnsan olan hiç kimse bu şekilde bir canın yok olmasına, yanmasına herhalde gönlü razı olmaz" dedi.
Yangınların etkilediği alanlara da değinen Bakan Yumaklı, "Yaklaşık 9 kilometrelik bir hat oluştu yaklaşık. Bu tahmini alan için şu anda onu söylemeyeyim, çünkü söylediğim her şey yanlış anlaşılabilir. Çünkü açık alanlar var. Sadece orman alanları yok. Tarlalar var vesaire. Bununla ilgili her şey bittikten sonra bizim orman teşkilatımız etkilenen alanları bildirmiş olacak. Biz de o zaman söyleyeceğiz. Ancak etkilenen alan yanan alan değildir. Bunu hep söylüyoruz. Yanmadan geçen bölümler de etkilenir. Bunlarla ilgili daha sonra kesin olarak hasar görmüş alanları açıklamaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.
"HER YER YANDI, CANIMIZI ZOR KURTARDIK"
Yangından zarar gören ve alevlerin tehdit etmesi nedeniyle dün boşaltılan Örmepınar Mahallesi sakinlerinden 65 yaşındaki Lütfü Yazar, "Ben 65 yaşındayım, burada doğup büyüdüm. Hiç böyle bir olay yaşamadım. Yangın 24 saattir devam ediyor. Yukarı taraflardaki arazilerimizdeki fıstık çamlarımız ve kestanelerimiz olduğu gibi yanarak kül olmuş. Bizim köy hudutları içerisinde ormanlık yeşil alan kalmadı desek olur. Hepsi yandı. Kendi canımızı malımızı zor kurtardık. Ekipler de canla başla mücadele etti ama rüzgar olduğu için yangın sağa sola sıçradı. Herkes elinden gelen desteği ve gayreti gösterdi. Biz de ekiplere devamlı tankerlerle su çektik, vatandaş olarak onlara yardım için elimizden ne geliyorsa yaptık. Ama yeşil alanları koruyamadık" ifadelerini kullandı.
İzmir’de devam eden yangın nedeniyle ise 2 bin 489 personel 258 araç ile 604 iş makinası sevk edildi. Yangının yerleşim yerlerine yakın olması sebebiyle 8 farklı yerleşim yerinde 900 kişi ise tedbir amacıyla tahliye edildi. Bolu Göynük'teki yangına ise 986 personel, 384 araç ve 371 iş makinası ile müdahale çalışmaları devam ediyor. 4 farklı yerleşim yerindeki toplam 413 vatandaş ise tedbir amacıyla güvenli alanlara tahliye edildi. Manisa Gördes'teki yangına 583 personel, 149 araç ve 121 iş makinası ile yangını kontrol altına alma çalışmaları aralıksız sürdürülüyor. Manisa’da ise bin 190 kişinin güvenli alanlara tahliyesi gerçekleştirildi. Aydın Bozdoğan devam eden yangınına 35 personel, 10 araç ve 12 iş makinası ile müdahale çalışmaları devam ediyor. Tedbir amaçlı 3 farklı yerleşim yerindeki 550 vatandaşın ise güvenli alanlara tahliyesi gerçekleştirildi.
YANGINDA 2. GÜN: GECE GÖRÜŞLÜ HELİKOPTERLER HAREKETE GEÇTİ
Aydın’ın Bozdoğan ilçesinde çıkan ve rüzgarın etkisiyle Muğla’nın Kavaklıdere ilçesine sıçrayan orman yangını, ikinci gününde de devam ediyor.
Havanın kararmasıyla birlikte uçak ve helikopterlerin müdahalesi sona ererken, gece görüşlü helikopterler devreye girdi. Yangına, kara ekiplerinin yanı sıra gece görüşlü helikopterlerle müdahale sürerken, İnsansız Hava Aracı (İHA) tarafından çekilen görüntüler yangının boyutunu gözler önüne serdi. Yangın bölgesinde söndürme çalışmaları aralıksız sürüyor.
Muğla'da yangından etkilenen vatandaşları ziyaret eden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 15 Eylül'e kadar teyakkuzda olunması gerektiğine dikkat çekerek "En ufak bir kıvılcımla ormanlarımız zarar görebiliyor" dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Aydın'ın Bozdoğan ilçesinden Muğla'nın Kavaklıdere ilçesine sıçrayan orman yangını nedeniyle yangın bölgelerine giderek vatandaşlarla bir araya geldi. Alevlerin söndürülmesi için yoğun çaba sarf eden tüm ekiplere teşekkür eden Bakan Işıkhan, vatandaşlara da 'geçmiş olsun' temennisinde bulundu. Yangınların en ufak kıvılcımla dahi çıktığına dikkat çeken Bakan Işıkhan, herkesi teyakkuzda olmaya davet ederek "Burada sivil ve özel tüm birimlerimiz yangına müdahale ediyorlar. Allah bütün afetleri tekrar yaşatmasın inşallah. En büyük dileğimiz bu. Ancak Tarım ve Orman Bakanımız ifade etti. 15 Eylül'e kadar da teyakkuz halinde olmamız lazım. Dikkatli olmalıyız. Gerçekten de en ufak bir kıvılcımla ormanlarımız zarar görebiliyor. Bu çerçevede vatandaşlarımızın teyakkuzda olmasını özellikle istirham ediyorum. Hep birlikte inşallah bu afetleri tekrar yaşamayız. Ama yaşadığımızda görüyorsunuz devletimizin tüm birimleri, orman bakanımız alanda. Allah razı olsun. Ekibine de teşekkür ediyorum. Üzerimize düşen bir şey olursa başımızın üstünde. 24 saat çalışmaya da hazırız. Allah yardımcımız olsun. Bu tür afetleri kısa sürede atlatacağımıza inanıyorum" dedi.